Våra erbjudanden

Vad vi kan erbjuda er

Vår tids utmaningar kräver nya grepp. Vi behöver utveckla nya förmågor både som individer, i våra organisationer och organisationer emellan.

Vi var bland de första i Sverige som började applicera systemisk design, som använde design i policy och governance och såg ett behov av lärande infrastrukturer när vi hanterar komplexa utmaningar.

Detta vill vi nu dela med oss av. Vi gör det i många olika former beroende på de behov ni har.

Några projektvarianter

  • Förnyelselabb med olika fokus
  • Lärretreats
  • Kurser av olika slag
  • Coaching och mentorsskap
  • Konferensuppdrag

Aktuellt just nu

Vid intresse kontakta oss på pia@fornyelselabbet.se

Systeminnovation för kick off

Nu kan ni anmäla er till våra Workshops !

För frågor eller anmälan hör av er till Pia McAleenan pia@fornyelselabbet.se

 

Anmälan stängd för hösten

Lärretreats med Förnyelselabbet

Retreat

Stärk dig i din vardagspraktik

Nu öppnar vi upp lärretreatsen till andra som känner behov av att

  • stanna upp
  • reflektera och lära
  • stärka ditt nätverk,
  • får omvärldsspaning och nya förhållningssätt

Spekulativ design eller konsten att se alternativa framtider

Workshop

I det här formatet hjälper vi er att bygga ett framtidsscenario utifrån er utmaning som deltagarna får kliva in i och interagera med.

Workshopen syftar till att få span på sina sätt att tänka, handla och möjliggöra en dialog er emellan kring syfte och värderingar något som enligt vår erfarenhet är avgörande viktigt när vi vill skapa systemförnyelse.

Narrative for leadership growth

Residential retreat

As leaders your most powerful tool is your voice and your story. In today’s world our voices can be lost in a forest of demand, quick decisions, and rapid chance. We invite you to press the pause button. Join is in a real forest to find pathways back to ourselves and reconnect us to the purpose and passion that caused us to become leaders in all our different forms.

Designat för din organisations kick off

Systemomställning - hur får vi det att hända?

Workshop och föreläsning

Känner ni mer och mer att utmaningarna ni som organisation ställs inför kräver nya metoder och förmågor. Ni är inte ensamma! Sedan 2016 har vi på Förnyelselabbet arbetat med att skapa metoder och förhållningssätt som på ett bra sätt bistår organisationer att tillsammans med dem de är till för och med dem de behöver samverka med kan göras ännu bättre. Nu erbjuder vi er en föreläsning om systemisk design och omställning på 1 tim och en workshop utifrån er organisations utmaningar som stärker er i att finna en gemensam riktning och samla de aktörer ni behöver. Workshopen låter er testa de förmågor och metoder som presenterats i föreläsningen. Vi arbetar både på plats eller digitalt. Reseomkostnader tillkommer

Vad kan vi mer hjälpa till med?

Våra olika Labb

Ryggraden i vår verksamhet är våra labb.

De förnyelselabb vi erbjuder har en mängd olika fokus utifrån de behov som finns i aktörskonstellationen eller platsen. 

De vanligaste formerna är policy-, governance-, lär-, framtids- och nulägeslabb.

Visualiserande enkät

I vår utveckling av att aggregera insikter har vi börjat utforma nya enkäter som låter respondenten reflektera djupare. Vi har helt enkelt gift samman våra design- och kvantitativa kunskaper. Istället för avvikande svarsfrekvens ser vi ökande delaktighet och djupare svar.

I artikeln Hur vi blåste liv i den utdöende enkäten beskriver vi mer hur det kan se ut. Du kan också se inspelningen av vår presentation.

Social innovation - seminarie

Facilitering av konferensuppdrag och moderatorhjälp

Har du behov av hjälp att hålla i en konferens eller samtal så hör av dig. På Förnyelselabbet är vi vana att både designa intresseväckande och engagerande samtal och hålla i dessa. Flera i Förnyelselabbets nätverk är stjärnor på att moderera.

Vill du istället coachas eller ha bollplank för att själv göra eller vill du ha vår hjälp så hör av dig så diskuterar vi mer.

Labbtyper

Coaching och mentorsskap

Har ni själva ett pågående arbete med att etablera en innovationskultur, labbmiljö, samverkan av olika slag eller lärande infrastrukturer och behöver vår hjälp? Hör av er så bistår vi er gärna utifrån vår långa erfarenhet på det sätt som ni skulle behöva!

Keynotes och föreläsningar

Keynotes eller Inspirationsföreläsningar

Ska ni samla all personal, ha en konferens eller vill skapa inspiration och lärande på andra sätt? Vi kommer gärna och är med och delar vår kunskap, case eller tankar.

Ämnena kan se ut såhär:

  • Att leda i ovisshet
  • Att designa för bättre beslutsunderlag, lokalt, regionalt och nationellt
  • Design som utvecklings och samhällsomställningskraft
  • Alternativa framtider som sätt att förnya och transformera styrning och ledning
  • Transformativ governance och policy utifrån ett systemiskt perspektiv
  • Framtiden är relationell
Vävande

Samverkansuppdrag där ett systemsynsätt och metodik behövs

Vi har haft flera uppdrag där vi hjälpt organisationer att få till värdefull samverkan med hjälp av vårt systemsynssätt, metoder och vår långa erfarenhet av systemisk design.

Ett sånt exempel är regeringsuppdraget att gemensamt utveckla och skapa en sammanhållen datainfrastruktur. Där bistod vi under 2021-2023 8 myndigheter med vår kunskap.

Ett annat exempel är systemlabbet Ett funktions­hinder­perspektiv i mottagningen av skydds­behövande och nyanlända som vi gjorde hösten 2022 med Myndigheten för delaktighet som ett av sina regeringsuppdrag.

Det här kan ta formen av en masterclass för att lära om systemisk design, lärande och invånarengagemang. Dettta tas tas fram i samverkan med er organisation och de utmaningar ni behöver applicera ett systemsynsätt på.

Intresserad ? Kontakta mig !

Pia McAleenan

VD, Förnyelselabbet

Hur förstår och
agerar vi i komplexa samhällsutmaningar?

Vi är specialiserade på medskapande metoder och tvärsektoriella utvecklingsprocesser.

Gemensamt för våra processer är att vi använder designmetodik och systemtänkande som ledstång. Systemtänk är ett angrepssätt för att hantera komplexitet och se hur olika delar i ett system hänger ihop och påverkar varandra. Design kan förstås som en utvecklingsprocess. Design går ut på att förstå de verkliga behoven genom att involvera och lyssna på de som berörs, till exempel invånare (även kallat användare). Därefter utveckla och testa lösningsförslag för hur behoven bäst kan mötas med till exempel en tjänst, produkt, process, strategi eller policy.

Förnyelse
genom att öka systemförståelse och lyssna på invånaren

Ett kännetecken på komplexa utmaningar är att aktörer har låg grad av samsyn om vad som egentligen är problemen och hur man ska gå till väga för att agera på dem. Det i sig är inte konstigt då olika discipliner fostrar olika sätt att tänka och beskriva problem. Det kan däremot bidra till att aktörer eller funktioner inom samma verksamhet inte helt förstår varandra.

Ett annat kännetecken för komplexa samhällsutmaningar är låg förutsägbarhet. Det betyder att en insats som vi tror ska ha ett visst utfall kan ge oförutsedda konsekvenser.

För att förnya i komplexa samhällsutmaningar behöver aktörer öka sin systemförståelse genom att dela perspektiv med varandra och lyssna på den som verkligen har erfarenhet av problemen – invånaren. Aktörer behöver också öka sin förmåga att testa lösningsförslag i ett tidigt skede innan till exempel en insats eller policy implementeras.

Vi pratar mycket om samverkan men vi är många organisationer som har stuprörstrukturer. Man får inte en helhetsbild oavsett hur insatt man är i sin egen roll i sin organisation. Att labba blir verkligen sektorsöverskridande samverkan, här får man en helhetsbild och kan se sin egen roll i utmaningen.

Ayda Moayedzadeh, Svenska Kyrkan, 2017

Röster om att jobba med oss

”I en policyvärld som ibland kan kännas trögrörlig för alla inblandade så är arbetssättet ett fint sätt att kunna mötas och bättre förstå varandras perspektiv men också att få syn på det handlingsutrymme som trots allt finns i vardagen. Arbetet med aktörskartor har också på ett systematiskt sätt synliggjort förhållanden och utmaningar vilket också är ett stort stöd i diskussionen på policynivå.”

Malin Ekman Walden

GD, Myndigheten för delaktighet

Malin Ekman
Malin Ekman

Josefina Streling, projektledare för projektet på MFD lyfter särskilt fram de samtal som handlade om att hitta nya arbetssätt för att göra mottagningssystemet av skyddsbehövande och nyanlända personer med funktionsnedsättning mer tillgängligt. Att se engagemanget växa fram hos aktörer som kanske inte arbetat så direkt med frågorna tidigare, var särskilt inspirerande.

Vad säger invånaren Leon Khorasan om värdet av att labba?

Vad säger integrationsstrateg Tove Eriksson om nulägeslabbet i Österåker?

Vad säger Wilfried Buchhorn från UNHCR om värdet av att labba?