Våra Labbtyper

Här kan du se exempel på våra olika labb. Vi samlar erfarenheter som inspirerar till förändring.

Våra olika labbtyper

När vi arbetar med samhällsomställning idag krävs att vi arbetar tillsammans, testar och lär på ett mycket mer fokuserat sätt. Detta kräver i sin tur trygg och tillitsfull miljö, guidning och nya metoder. Allt detta erbjuder vi i Förnyelselabbet. För oss är att labba att vara i ett utforskande, att bygga starkare relationer tillsammans och att göra och testa för att lära. Vi skapar i våra labb en systematik kring lärande och ser våra olika labb som ett sätt att stärka reflektionen i arbetsvardagen för att på så sätt skapa än mer omställningskraft tillsammans. I våra labb oavsett vilken inriktning de har så etablerar vi en labbgrupp bestående av aktörer som har olika perspektiv och ansvar för utmaningen vi samlats för att hantera bättre. Labbgruppen är en operativ del av processen och samlar i sin tur en större del av det system som behöver engageras för att få än mer effekt. Vi faciliterar processen från ax till limpa.

Förnyelselabb vi erbjuder har en mängd olika fokus (policy, governance, lärande, kultur och värderingar, alternativa framtider eller nulägeslabb) utifrån de behov som finns i aktörskonstellationen eller platsen. Här nedanför beskriver vi lite vad som innefattas i dessa olika labbalternativ och ger några exempel på projekt som genomförts inom ramen för dessa.

Labbtyper

PolicyLabb

När Förnyelselabbet startade 2016 på SKRs och Socialdepartementets initiativ var det för att se hur design kunde stärka tvärsektoriell samverkan och policyförnyelse. Vi blev Sveriges första policylabb något som på den tiden var en framväxande rörelse internationellt.

I ett policylabb utforskar vi tillsammans vad utmaningen består av, vilka regelverk och lagar som är aktuella samt vilka aktörer som har vilka ansvar, mandat i frågan. Vi är nyfikna på att förstå vilka förutsättningar aktörerna i systemet har för att förverkliga policy som finns på området och vad de skulle behöva. Utifrån denna lägesbild arbetar vi sedan med att skapa förslag på förnyelse. Hur kan ny policy på området behöva se ut för att ge rätt förutsättningar och understödja systemet få ut rätt effekt?

policylabb

Exempel på PolicyLabb vi arbetat med

En syl i vädret

Vårt första labb med Socialdepartementet och SKR som gick ut på att samla aktörer från lokal, regional och nationell nivå över sektorsgränser och gemensamt identifiera policyhinder för ensamkommandes välbefinnande.

UNHCR

Uppdraget följdes upp tillsammans med UNHCR norra europa som tillsammans med oss utforskade hur de två första veckorna i sverige för ensamkommande kunde förbättras aktörer emellan. Flera ideer togs fram som prövades lokalt och sedan ledde fram till ett förslag som utgjorde underlag för ett rundabordssamtal med några inbjudna departemetsrepresentanter.

Energimynidgheten-Länsstyrelsen i Uppsala hade fått regeringens uppdrag att utforska varför inte mer lokal klimatomställning sker. Vi fick i uppdrag att samla aktörer till två policylabb för att ta fram insikter om vad som hindrar och vilken typ av policy, governance och kultur som skulle möjliggöra.

Slutrapporten av uppdraget i sin helhet gick sedan till departementet.

Delbo

Förnyelselabbet har i partnerskap med KTH genomfört en serie labb inom ramen för den fördjupning som görs efter projektet Co-kitchen. Under Delbo projektet ligger fokus på hur stadsbyggnadsprocessen och andra liknande processer kan förnyas för att möjliggöra mer delningsbostäder. Detta har forskarna i projeketet kunna länka till bättre effekter i hållbarhet såväl, ekologiskt, ekonomiskt men också socialt.

Att skapa förutsättningar för tvärsektoriell brottsförebyggande samverkan

Att skapa förutsättningar för tvärsektoriell brottsförebyggande samverkan

Läs hela texten
#mittnyaperspektiv – Connie Tran Hedberg, Projektledare UNHCR

#mittnyaperspektiv – Connie Tran Hedberg, Projektledare UNHCR

Läs hela texten
Barnkonventionen blir lag

Barnkonventionen blir lag

Vid årsskiftet 2020 blev Barnkonventionen lag i Sverige. Kommuner och regioner saknar i många fall en god förberedelse för implementering av lagen i sin organisation. För att stötta medlemmarna i...

Läs hela texten
Ett holistiskt mottagande

Ett holistiskt mottagande

När ett ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige är det ofta efter en väldigt svår resa. Trötta och mentalt oförberedda tar de klivet in i asylprocessen utan att känna till sina...

Läs hela texten

Governance labb

När vi vill samverka kring komplexa samhällsutmaningar av olika slag är en viktig del att förstå bättre, hur styrning och ledning kan stötta. Governance betyder styra och leda och i våra governancelabb har vi fokus på hur de samverkande aktörerna bättre kan förstå vad var och en gör vad gäller en målgrupp/utmaning, vilka incitament de har i nuläget och vad de önskar i ett nyläge för att skapa än mer värde tillsammans. Samverkansprojekt mellan myndigheter eller mellan aktörer lokalt och regionalt behöver ofta ett stöd. Vi faciliterar denna typ av processer genom att möjliggöra en gemensam syn på uppdraget, förståelse av vad var och en kan bidra med och skapa en målformulering och gemensamma insatser för att ta sig dit.

Exempel på governance labb vi arbetat med

Kompetensförsörjning och livslångt lärande

Förnyelselabbet drev under sin tid på SVID en process där vi bistod det upprättade sekretariatet mellan 8 myndigheter med samordning, analyserande, testande och lärande i samverkan.

Uppdraget från regeringen gick ut på att möjliggöra data att delas mellan mynsigheterna för att sedan kunna användas som resurs även för andra aktörer på marknaden att bygga tjänster etc.
Ett gemensamt reflekterande och lärande understödde en fördjupad samverkan, kollegialitet och trygghet och blev en av flera delleveranser i uppdraget.

Drömfabriken – en invånararena på barn och ungas villkor

Drömfabriken – en invånararena på barn och ungas villkor

Förnyelselabbet har ett forsknings- och utvecklingsavtal med Mälardalens Universitet inom vilket vi stöttar Samhällskontraktet med strategiska designtjänster. Uppdragen som Förnyelselabbet arbetat med under det här första året har alla handlat...

Läs hela texten
Delaktighetslabb med Stockholms stadsmission

Delaktighetslabb med Stockholms stadsmission

I det här labbet har vi tillsammans med Stockholm Stadsmission utforskat begreppet delaktighet. Med det har vi önskat tydliggöra plats och process för delaktighet samt ifrågasätta vilka strukturer som möjliggör...

Läs hela texten
Meet Sweden

Meet Sweden

2018 | SOLLENTUNA KOMMUN | PwC Meet Sweden utforskar möjligheter att skapa en överskådlig asylprocess för individen och ett rättssäkert flöde av information över myndigheter.

Läs hela texten
Summithacket för ökad delaktighet

Summithacket för ökad delaktighet

2017 | MALMÖ STAD Malmö Stad kickstartade processen att uppdatera den befintliga kommunövergripande integrationsstrategin med workshop över 2 dagar på den årliga konferensen Social Innovation Summit.

Läs hela texten

Lärlabb

I alla samverkansprojekt där många deltar mot ett gemensamt mål eller i satsningar med ett specifikt mål men många olika som gör är det viktigt att samla och systematisera lärandet för än mer effekt. Detta har vi arbetat med sedan vi startade 2016 och har idag stärkt kapaciteten att lära i alla våra labb. I det vi kallar lärlabb är det dock just det systematiska lärandet som är vårt fokus. Vi samlar deltagare i en process där de gemensamt får i uppdrag att belysa olika delar av systeminnovation, samlas och meningsskapa det de gjort på olika håll och sedan sortera vad som kan göras mer av på lokal, regional eller nationell nivå. Ifrån våra lärlabb kan sedan policy, governance eller kultur och värderingslabb få ett fantastiskt underlag.

Några olika lärlabb som vi genomfört

Tillväxtverkets satsning på digitalisering av SME på landsbygden
8 organisationer tilldelades 2 miljoner kr för att under ett drygt år skapa mer digitalisering och kapcitet hos små och medelstora företag på landsbygd. Förnyelselabbet möjliggjorde för de 8 projekten att sammanstråla, dela problembilder, erfarenheter och se gemensamma mönster. Tillsammans med Tillväxtverket skapades sedan ett underlag med vilket en fördjupad dialog kunde föras mellan RK och TVV.

Miljömålsrådets satsning på systeminnovation

Miljömålsrådet hade mellan sina medlemmar identifierat ett behov av att lära mer om systeminnovation. Förnyelselabbet togs in för att dela sin expertis på området och möjliggöra för deltagarna att stärka sin kapacitet på området. Utifrån en kunskapssyn där vi är övertygade om att lärandet stärks om vi utgår ifrån praktiskt görande så sattes deltagarna ihop pm trios från varje organisation. Varje tillfälle designades som en inspirationsföreläsning, en erfarenhetsutbytes del vad som hänt med det egna projektet sedan sist och därefter en metodpresentation som applicerades in i den pågående processen vid varje myndighet/länsstyrelse.

Kompetensförsörjning och livslångt lärande

När Förnyelselabbet fick uppdraget att stödja det upprättade sekretariatet av 8 mynidgheter var just lärandet de emellan prioriterat. Vi upprättade ett löpande arbete med samlande lärträffar där det pågående arbetet presenterades, problematiserades och firades. Dessa lärträffar hade ibland policy i fokus, iland styrning och ledning och ibland kultur.

Framtidslabb

När vi vill förnya system och bidra till omställning kan vi ibland behöva utmana oss, bredda vårt handlingsutrymme mentalt och sätta igång våra känslor för framtiden. Vi har arbetat med att bistå våra labbdeltagare att utforska alternativa framtider i både kortformat och i längre processer. Det senare finner vi i vårt pågående arbete med översiktsplanearbetet i Uppsala, våra workshops Spekulativ design på SKRs kulturkonferens, viable cities Transition forum Östersund 2024 och inom ramen för vårt arbete med people powered transformations.

Några olika framtidslabb som vi genomfört

Framtidens vård och detaljprocess

Under Kvalitetsmässan arrangerade vi introlabb i vårt nya mobila labbrum. Deltagarna i labben skapade gemensamma framtidsbilder runt en utmaning. Ett labb handlade till exempel om framtidens vård, när färre ska försörja fler. Ett annat om framtidens detaljplaneprocess som idag är ostrukturerad och svår för aktörerna att hantera. Här kan du få en snabb inblick i workshopresan och deltagarnas upplevelser.

Särskilda persontransporter

Under en dag fick SKL:s medlemmar, myndigheter, intresseföreningar och leverantörer reagera på i en utredning med uppdrag att föreslå nya regler för att möjliggöra en effektiv samordning av särskilda persontransporter. 

Workshop spekulativ design

När vi på Förnyelselabbet utforskar spekulativ design är det för att vi är nyfikna på om det kan möjliggöra och stärka personer som ingår i ett system att tänka om sin framtid såväl som sin nutid. Genom ett framtidsscenario som det rörliga samhällets epos som vi har tagit fram får deltagarna hjälp att förflytta sig i tanken till en framtid av radikalt förändrade livsförutsättningar. Vi har sett att denna sorts inslag lett till stärkt motivation, idé – och handlingskraft enskilt och tillsammans.

Framtidens vård och detaljplaneprocess

Framtidens vård och detaljplaneprocess

Under Kvalitetsmässan arrangerade vi introlabb i vårt nya mobila labbrum. Deltagarna i labben skapade gemensamma framtidsbilder runt en utmaning. Ett labb handlade till exempel om framtidens vård, när färre ska...

Läs hela texten
Ett holistiskt mottagande

Ett holistiskt mottagande

När ett ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige är det ofta efter en väldigt svår resa. Trötta och mentalt oförberedda tar de klivet in i asylprocessen utan att känna till sina...

Läs hela texten
Hand i hand med eleven

Hand i hand med eleven

Tillsammans med Skolverket och Vaggeryds kommun har vi utforskat hur relationen mellan skolan och nyanlända familjen bättre kan stöttas. "I början förstod jag ingenting jag satt i korridoren och visste...

Läs hela texten
En syl i vädret

En syl i vädret

"En syl i vädret" var Förnyelselabbets första labb och skapades som en satsning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) på uppdrag från Socialdepartementet för att vidareutveckla arbetsformer som konkret stödjer...

Läs hela texten

Nulägeslabb

I våra nulägeslabb bereder vi väg för en gemensam kraftsamling framåt och tar fram systemkartor och relationskartor.

Nulägeslabb

Några olika nulägeslabb som vi genomfört

Nulägeslabb i Österåker

Österåkers kommun gjorde under våren 2019 ett nulägeslabb tillsammans med Förnyelselabbet. Nulägeslabbet syftade till att synliggöra vardagen hos nyanlända barn och unga - hur är det att komma som ny till Österåker? Den här filmen beskriver insikter från samtalen med nyanlända barn och unga i åldern 12-20 år, samt upplevelser från tjänstemän och personal som jobbar med gruppen. Filmen är skapad för att kunna återkoppla till alla deltagare om vad som har kommit upp i labbet och är även ett underlag för fortsatt utveckling.

Nulägeslabb i Degerfors 

Skolverket driver riktade insatser för att förbättra nyanlända barns lärande, bland annat med målet att öka samverkan med vårdnadshavare. Därför har Degerfors kommun tillsammans med Förnyelselabbet genomfört ett nulägeslabb om nyanlända barns vardag under hösten 2019.

MDF

Myndigheten för delaktighet hade fått ett regeringsuppdrag att samla mynidgheter med uppdrag gentemot skyddsbehövande nyanlända. Vi fick i uppdrag att samla in information, skapa systemkartor och utifrån dessa identifiera vilka hinder som behövde ombesrjas av enskilda organisationer eller gemensamt.

Föräldrasamverkan för en likvärdig skola i Degerfors

Föräldrasamverkan för en likvärdig skola i Degerfors

Pedagogisk personal i kommunen upplever att det är svårt kommunicera med nyanlända barns föräldrar. För att barnen ska klara skolan bra är det viktigt med en fungerande samverkan med föräldrarna....

Läs hela texten
Framtidens vård och detaljplaneprocess

Framtidens vård och detaljplaneprocess

Under Kvalitetsmässan arrangerade vi introlabb i vårt nya mobila labbrum. Deltagarna i labben skapade gemensamma framtidsbilder runt en utmaning. Ett labb handlade till exempel om framtidens vård, när färre ska...

Läs hela texten
Vardagen för nyanlända barn och unga i Österåker

Vardagen för nyanlända barn och unga i Österåker

I Österåkers kommun ville man förstå bättre hur vardagen för nyanlända barn och unga ser ut i deras kommun. Det fanns en tro att mottagandet och integrationen löste sig lite...

Läs hela texten