Det rörliga samhällets epos

Förnyelselabbet syftar till att stärka individer och organisationer att hantera komplexa samhällsutmaningar tillsammans. För oss har utflykter till alternativa scenarios varit ett sätt att skapa radikalt nya tankar, spänna upp handlingsutrymmet och möjliggöra för många olika perspektiv att ta plats och reflektera tillsammans.

År

2023

Facilitatör

Elin Engström

När vi skapar möjlighet för deltagarna att tänka alternativt upplever vi att det är bra om de samtidigt får röra vid saker, utforska genom att gå omkring i det som utmålas som alternativ och på så sätt lättare kunna ta det till sig. Här har vi hjälp av designpraktiken som är en skapande, görande och konstnärlig praktik.

När vi upplever alternativa scenarios så upptäcker vi individuellt och tillsammans vad som skaver i våra föreställningar och strukturer i nuläge och nyläge och vi ser att detta kan trigga diskussioner och handlingar som leder till radikalt nya sätt att göra.

Det rörliga samhällets epos - illustration
Det moderna samhällets epos - blomma

Det moderna samhället epos

Till följd av ökade översvämningar och skogsbränder började fler och fler välja att
leva i rörelse. I början på 30-talet märktes det inte nämnvärt på samhällsstrukturen. Men när en betydande del av befolkningen börjat leva i rörelse ändrades samhället i grundvalarna. Välkommen till det rörliga samhällets epos.
Det blev en ”rörlig ”vagn som utgjorde plats för samtal om en radikalt annorlunda framtid och som i sig kunde vara placerad på torget mitt i centrum under Uppsala ljusfestival i november men också turnera runt i olika delar av kommunen för att ha samtal om det som är viktigt för kommuninvånarna.

Bilder från Uppsala ljusfestival i November 2023

Invigning vagn - det rörliga samhällets epos

Samtal om Det rörliga samhällets epos

Här kan du se en film om vårt projekt, samtal mellan vår projektledare från Förnyelselabbet Elin Engström och projektledare från Uppsala kommun Marie Nenzen.

Vill du göra ett labb ?

Vill ni skapa ett liknande labb i er verksamhet för att väcka era värdeord till liv utifrån vardagspraktiken.

Hör av er till pia@fornyelselabbet.se