Forskningssamarbeten

På den här sidan kan du läsa mer om några av de akademiska miljöer och forskare vi samarbetar med och inspireras av de forskningsartiklar som genererats ut dessa samarbeten.

Vi som arbetar i Förnyelselabbet är genuint nyfikna på hur vi skapar lärande system som själva bygger sin kollektiva förmåga att förnya och kan använda denna nyvunna kapacitet i andra utmaningar som de stöter på. Vår kunskapssyn går ut på att göra för att lära. Därför är vi särskilt stolta varje gång vi får möjlighet att arbeta med forskare som är besjälade av samma nyfikenhet och som med oss vill utforska.

Vi har som ambition att koppla in lärpartners i alla våra labb och projekt för att själva värna förutsättningarna för lärande och utveckling för våra uppdragsägare, deras invånare och oss själva.

 

Labbtyper

Universitet

KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

Tillsammans med KTH design har vi under 2023 och 2024 bistått med strategiskt designstöd för att utforma en serie policylabb på området delningsbostäder.

Vi arbetar också tillsammans med regeringsuppdraget BOB.

Uppsala Universitet

Uppsala Universitet

Tillsammans med Uppsala Universitet och projektet Prevent skapade vi en serie labb för att fundera kring frågan Hur möjliggör vi bättre förebyggande hälsoåtgärder i socioekonomiskt eftersatta områden? 
Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Linköpings Universitet

Linköpings Universitet

Forskare

Sylvia Olsson

Sylvia Olsson

Fil.dr. och lektor inom socialt arbete, kriminolog

År 2007 började Olsson inom socialt arbete och har föreläst och har haft kursansvar inom socionomprogrammet på alla nivåer sedan dess och är även programansvarig för programmet sedan januari 2024.

Olsson är specialiserad inom social- och rättspsykologi. Särskilt när det gäller problematik kring våld i nära relationer, social inkludering, grupptillhörighet och kriminalitet.

Susanne Nilsson

Susanne Nilsson

Forskare, Innovationsledning, KTH Royal Institute of Technology.

Nilsson har en mångårig bakgrund inom industrin. Hennes forskning fokuserar på hur organisationer, både inom och mellan olika sektorer, utvecklar sin innovationsförmåga för att hantera komplexa samhällsutmaningar på nationell, regional och lokal nivå. Hon arbetar just nu i flera projekt bl a i Särskild Insats Trygghet som har syftet att bidra till att förhindra att barn och unga dras in i organiserad brottslighet.

David Sausdal

David Sausdal

Kriminolog och docent i sociologi

I sin forskning studerar han bland annat de ökande samhällsutmaningarna med gränsöverskridande brottslighet, inklusive gängkriminalitet.

Sausdal är dessutom en aktiv deltagare i den kriminalpolitiska debatten i både Danmark och Sverige, där han som expert i media och som rådgivare för både privata och offentliga organisationer försöker göra oss alla klokare på vad brottslighet handlar om och, inte minst, hur vi som samhälle kan förebygga och bekämpa brottsligheten.

Josina Vink

Josina Vink

Designer och forskare

Josina Vink is a designer and researcher exploring how communities can collectively shape their systems of health and care from within. They are currently Associate Professor in the Institute of Design at the Oslo School of Architecture and Design in Norway. Josina has previously worked as a service and systemic designer for over a decade in healthcare systems internationally, including at the Mayo Clinic in the United States, the Center for Addiction and Mental Health in Canada and Experio Lab in Sweden.

Julian Gasson

Julian Gasson

Doktorand - KTH

Julian is a PhD student with a special interest in applying methods from systemic design to complex socio-technical situations (i.e. ‘wicked problems’) as well as expanding the field to integrate more-than-human and non-human perspectives.

Lena Talman

Lena Talman

fil.dr i socialt arbete

Lena Talman, är fil.dr i socialt arbete och disputerade år 2018 med en avhandling som belyser delaktighet i vardagslivet för vuxna som har grav intellektuell funktionsnedsättning. Lena är i grunden beteendevetare med inriktning social omsorg och har även en magister i handikappvetenskap. Lena är sedan år 2019 anställd som lektor på avdelningen för socialt arbete vid Mälardalens universitet och sedan år 2020 är hon även verksam som avdelningschef. 

Publikationer