Upptäck hur mikrohandlingar kan driva samhällsförnyelse och systemomställning. Genom små, konkreta handlingar i vardagen skapas riktning och kraft för förändring.
Tankar och Inspiration
Här kan du fördjupa dig i vår metodutveckling eller läsa om upplevelser från labbdeltagare. Vi delar också viktiga inspirationskällor här.
#8 Matilda Legeby – Om användarcentrerad design och metod
Med perspektivet användarcentrerad design talar vi om hur design kan användas som metod och hur det kan helt förändra hur vi kommunicerar.
#7 Mats Widbom och Jonas Olsson – Om vikten av design som metod
Om vikten av design som metod i vårt komplexa samhälle och hur design kan se ut i sina olika former.
#6 Siv Liedholm och Lennart Wittberg – Om systemeffektivitet och behovet för reflektion
Med Siv Liedholm och Lennart Wittberg pratar vi om systemeffektivitet och styrning. Vi pratar om systemsyn, systemstyrning, syften och effektivitet.
#5 Jonas Törnblom & Mats Tyrstrup – Samtal om governance, komplexa samhällsutmaningar och civilt engagemang.
Idag har vi med oss en samarbetspartner från Governance Innovation Sverige, SCOG (Stocholm Center Of Gouvernance). Vi samtalar med Jonas Törnblom och Mats Tyrstrup.
# 4 Länka Consulting – Om samverkan i det komplexa.
Idag talar vi om samverkan, komplexa processer och att balansera utvecklingskraften. Vi har med oss ett av de företag vi samarbetar med, Länka Consulting. Vi pratar med Karoline Bottheim och Anna Zingmark.
Design, Social Innovation och Hållbarhet
Det här samtalet om Design, Social Innovation och Hållbar transformation hölls som en del av Southern Sweden Design Days 2022 i Malmö.
#3 Om strukturell diskriminering och hur vi ska ta oss mot förändring
Barakat Ghebrehawariat är statsvetare, författare och föreläsare. Han är aktiv kring frågor som rör normkritik, antirasism och inkludering vilket har inspirerat oss att bjuda in till samtal. Strukturell diskriminering och hur vi ska ta oss mot förändring Vi samtalar...
#2 Systeminnovation, innovation och hur vi skapar reell förändring
Vi samtalar med Klas Danerlöv och Jonas Gumbel om systeminnovation sammhällsomställning och våra behov.
#1 – Lisa Färnström och Joakim Rindå – Samtal om det inre beredskapsarbetet inför framtiden
Ämnet rör sig i gränslandet mellan hopp och rädsla och hur vi ska prata om framtiden, den framtid som vi inte kan veta något om och som är till viss del skrämmande. Hur konsten kan skapa arenor för reflektion och träning i att stå stadigt i det ovissa.
How engaging citizens as co-creators of services can assist the transformation of the public sector
FörfattarePia McAleenanÅr2023During the Government Transformation Summit, I had the pleasure of co-hosting a discussion table on citizen engagement. It was clear, listening to public sector officials around the table, that we are all dealing with variants of the same...
Att lära sig att veta
FörfattarePernilla Glaser Lärcoah till FörnyelselabbetI ”The Extended Mind: The Power of Thinking Outside The Brain” beskriver och diskuterar Annie Murphy Paul forskningsfältet kring förkroppsligad, situerad och distribuerad kognition. Det vill säga våra hjärnors...
Navigating complexity in the midst of a pandemic
Komplexitet är något vi idag behöver förhålla oss till och som ytterligare förstärks av en global pandemi som Covid 19. Hur kan vi som möjliggör förändringsprocesser lära oss att själva bättre navigera komplexitet och bättre stötta andra? Dave Snowden delar sina erfarenheter med det Svenska labbnätverket. Snowden har gjort sig världskänd för sitt arbete med komplexitet och systemtänkande kopplat till lärande och har skapat SenseMaker, ett ramverk som bistår i att visualisera mönster i komplexitet.
Pernilla Glaser om Transformativt lärande
”Every initiative, every activity is a space for transforming the whole”, säger Pernilla Glaser när hon mötte det Svenska labbnätverket i september. Glaser frågar sig också varför vi är så fruktansvärt upptagna av lärande just nu? Varför pratar vi om lärande organisationer? Ta del av hennes tankar och konkreta förslag på hur vi kan skapa förutsättningar för transformativt lärande när vi går från, vad hon kallar ’projekt-mindset’ till ’process-mindset’.
Hur vi blåste liv i den utdöende enkäten
När kände du senast att det gav dig något att fylla i en enkät? Idag har enkäter ofta låg svarsfrekvens och vi tror att det kan bero på att den inte är gjord för respondentens känsla av meningsfullhet. För att blåsa liv i enkäten som kraftfullt verktyg att se mönster på gruppnivå skiftade vi perspektiv och satte respondentens upplevelse i centrum. Under Innovationsveckan 2020 delade vi med oss av vår utvecklingsresa, våra initiala lärdomar och vad vi drömmer om att göra vidare.
Transformationspodden # 18 – Att labba med samhällsutmaningar
Hur kan man ta sig an komplexa samhällsutmaningar som involverar aktörer från helt olika delar av samhället? Per Lundgren intervjuar Pia McAleenan som leder Förnyelselabbet om hur vi samlar aktörer för att ”labba”. Vad betyder det? Hur går det till och varför är det här viktigt för offentlig sektor? Lyssna på Transformationspodden här.
SDGC 19 | Dr. Josina Vink: In/Visible – Shaping Hidden Social Structures Through Service Design
Dr. Josina Vink är en inspirationskälla för oss. Här har vi samlat ett par presentationer som snabbt ger en inblick i hennes arbete där hon utmanar tankevärldar om design. Hon presenterar exempel på hur sociala strukturer och normer kan betraktas som material för design. När vi prototypar nya sätt att göra, praxis och regler är det egentligen nya roller och relationer som vi formar.
Att mäta rätt – Jonas Karlsson berättar om kvantitativa metoder på Barnombudsmannen
Barnombudsmannen bjöd in Jonas Karlsson från Förnyelselabbet att föreläsa att mäta barns rättigheter med hjälp av statistik. Webbseminariet syftar till att inspirera och ge kunskap om vikten av använda sig av både kvalitativa och kvantitativa metoder för att låta barn komma till tals, undersöka om barn har likvärdiga villkor och om barn diskrimineras. Seminariet visar också hur det som kommer fram ur metoderna kan analyseras med ett barnrättsperspektiv. På seminariet ges också exempel på Förnyelselabbets metoder.
Josina Vink om att designa det osynliga
Designa det osynligaUR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammansProduktionsår: 2018Längd:24:52Tillgängligt till: 1 juli 2023Josina Vink, designer och forskare inom hälso- och sjukvårdssystem, vill se design som en ständigt pågående process. Här...
Labbnätverket lyser upp det svenska innovationssystemet
Komplexa utmaningar är en del av vår samtid, men hur förstår vi dem och hur bygger vi kapacitet, kunskap och nya muskler för att navigera i komplexitet? Det svenska Innovationslabbnätverket är en arena där idéer kan utbytas och testas för att framtidsbygget Sverige ska ta form. För ett par veckor sedan bjöd vi in till en ny träff.
Hög tid för systemtransformation – Banny Banerjee, Director of Stanford Changeslabs
Tillsammans med Vinnova arrangerade Förnyelselabbet en lunchföreläsning med Banny Banerjee, Director of Stanford Changeslabs. Här berättar han om den metodik han har utvecklat för att hantera komplexa samhällsutmaningar. Banerjee har gedigen erfarenhet och banade väg för design thinking. Nu undervisar han ibland annat i systemtransformation och ledarskap vid Stanford University. Banerjee anlitas världen över som rådgivare till regeringar och myndigheter. Sedan ett par år tillbaka är han medlem i Global Future’s Council on Systems and Platforms, ett råd inom World Economic Forum.
Stärkt statsförvaltning med labb
Tillitsdelegationen ser labb som ett sätt att lösa komplexa samhällsutmaningar. I detta Forum Tillit samtalar deltagarna om innovativt, effektivt och hållbart utvecklingsarbete. Vad tänker vi om ”labb” som idé för att stärka en innovativ statsförvaltning? Pia McAleenan presenterar Förnyelselabbets arbete.
Indy Johar – How do we democratize change?
Indy Johar är arkitekten som utmanar vår nutid med nya sätt att tänka kring systemförändring för att påskynda den omställning som behöver ske i vårt samhälle. På Social Innovation Summit 2018 pratar han om hur vi kan demokratisera förändringsprocesser. De närmsta 10 åren kommer vi att omförhandla grunden, hur vi tänker på oss själva, om förändring och om byråkrati. Byråkrati är, säger Johar, grunden för hur vi organiserat civilisationen – en modell som nu kommer att behöva omförhandlas och föreställas på nya sätt.
Den tråkiga revolutionen
Indy Johar om byråkratin
ndy Johar är arkitekten som blev en ständigt bokad föreläsare inom social innovation och systemförändring. Johar utmanar vår nutid med nya sätt att tänka kring systemförändring för att påskynda den förändring som behöver ske i vårt samhälle. Med detta som drivkraft har Johar startat initiativet Zero Zero och Dark Martters Lab som jobbar med wicked problems och systemförändring.
Medskapa med framtiden – Systemtransformation på Stanford University
Disruptiv innovation har aldrig varit viktigare för att lösa våra mest angelägna samhällsutmaningar. Genom att tänka i framtidsscenarier tillsammans med andra aktörer involverade i samma samhällsutmaning ökar vi förmågan att göra detta.
Att addera förnuft till policyutveckling – en kort sammanfattning av ServDes 2018
Den 18-20 juni 2018 ägde den sjätte omgången av tjänstedesign-konferensen ServDes rum, den här gången i Milano. ServDes beskrivs som världens främsta forskningskonferens för utbyte av kunskap inom tjänstedesignstudier, den är öppen för både akademiker och praktiker.
Labbnätverksmöte 3 januari 2018
Förra veckan på vårt tredje labbnätverksmöte hade vi besök av Stepahane Vincent från 27 regionen. En fransk labbmiljö som startade som en fiktiv region för att hacka välfärden. Stephane pratade mycket med oss om att vara ”Friendly Hackers”, att gå under radarn och alltid tänka in lokala kontexten där förnyelsen ska ske. På 27e regionen jobbar de just så och till sin hjälp formar de team med designers och antropologer.
Innovationspsykologi – jante, ”nollfelskultur” och målkonflikter
Social Innovation Summit beskriver sig till att vara Nordens största mötesplats för människor som i sitt arbete, i sitt uppdrag eller på sin fritid utvecklar samhället tillsammans med andra. Social innovation handlar enkelt uttryckt om att hitta nya lösningar på samhällsutmaningar, gärna genom att skapa nya relationer och brygga över sektorsgränser. Pia McAleenan, projektledare för Förnyelselabbet, presenterade och deltog i ett panelsamtal om att förändra i en ”nollfelskultur”.
Labbnätverksmöte 2 september 2017
FörfattarePia McAleenan Projektledare på FörnyelselabbetSå har vi haft vårt andra labbnätverksmöte. Denna gång med Ira Alanko som särskilt inbjuden inspiratör. Det var intressant att ta del av det fina arbete hon drivit på preminärministerns kontor inom ramen för det...
Ett första möte med labbnätverket
FörfattarePia McAleenan Projektledare på FörnyelselabbetNu har vi haft vårt första möte av vad vi hoppas ska bli flera med andra svenska innovationslabb. Som nystartat svenskt policylabb har vi känt stort behov av att utbyta erfarenheter och kunskaper med andra...